Sunday 13 July 2014

Ikan Tongkol Di Jepun

Hai korang..

Ari ni, saya nak share pasal ikan tongkol.
To my senior, or any student kat Jepun, saya bukan nk tunjuk pandai, just nk share je..

Mana tahu kan, boleh la bantu sikit2 junior2 yang baru nk datang..or yang dh datang.

let me start from the beginning.

Ari sabtu lepas, ada majlis bukak puasa ramai2 untuk semua muslimin kat tempat saya. Majlis ni guna style potluck, which mean setiap orang digalakkan untuk bawak hidangan bukak puasa sendiri dari rumah masing2..

So, mula-mulanya saya dan isteri ingat nk buat ikan siakap tiga rasa. Tapi, sebb kami terlmbat pergi ke pasar ikan, pasar tu dah tutup dah. Kempunan laa kami..

On the way balik tu, kami pun fikir la nk masak apa untuk time iftar ramai2 nnti. 

Ingat nk buat ayam percik kelantan, walaupun mcm takde feel nak buat sangat ayam percik tu..sebb leceh.

Ada cara mudah kalau nk buat ayam percik tu. guna tips Mama saya. Tapi tak seronok la kalau first time buat pun dah pakai cara mudah. Mesti nk kena guna cara susah dulu..huhu..mengader sesangat..

Lagipun macm tak masuk je, nasi putih ngn ayam percik je. Paling komang pun, biarla nasi tu ada warna sikit. Nasi hujan panas ke, nasi tomato ke kan..

Nak dijadikan cerita, saya try masuk ke satu pasaraya, Maruki. Kot2 ada la jual ikan siakap kat sana ari tu sambil nk beli susu nk buat nasi tomato.

Memang takde la ikan siakap tu..

Tapi..

Ikan HAMACHI ada.. Hiragana dia はまち

Saya tak tahu la pulak ni ikan apa sebenarnya, cuma pernh dengar senior saya sebut2 ikan ni.

Jadi saya pun beli ikan tu. terbayang kari ikan pulak..

Masuk2 kereta, saya bagi ikan tu kat isteri saya. Rupa-rupanya, isteri saya pun terfikir benda yang sama bila tengok ikan Hamachi ni. 

Kari Ikan.

Kami pun balik. 
Dipendekkan citer, kami berdua pun 'settle'kan ikan tersebut. Cuci perut ikan.

Tanda2 macm ikan Tongkol dah ada cuma tak sure je. Tunggu nk tengok isi je dulu..

Bila saya potong ikan tu,..

Jang ja jang...

                 IKAN TONGKOL

Seronok saya jumpa ikan tongkol.. Sebb nnti, kalu nk buat nasi dagang, baru feel..huhu.. Citarasa Malaysia..
  
The end..

Yang bawak ni pulak, gambar kari ikan tongkol
Gambar time bendi baru letak, tu yang duk terapung lgi tu.

The End..
Selamat Mencari dan Mencuba..

No comments:

Post a Comment