Fuhhhh!!!terbaik ah!!!!
Masa cari sotong, saya try cari yng kecik2, tapi habis. Kat sini sotong mahal tau. 2 ringgit jepun baru dpt 3 ekor. Kaluduit kita dah 6 ringgit dah tu.
Last2, saya pergi market lain, pun abis. Yang tinggal sotong besar2. 2 ekor je pun dah penuh satu pinggan mkn. Terpksa la beli, sbb dah tk sabar nk masak n mkn.
Resepi asal: Azie kitchen
Olahan: Abu Umar@Fahmi
Bahan
Sotong-(berapa bnyk ikut suka)
Beras pulut- direndam air atau santan dengn sedikit garam
Santan- pastikan santan menutup sotong waktu dimasak
Gula Melaka-3 ketul atau maybe boleh jugak pkai gula perang
Garam
Daun pandan
Step:
1. Bersihkan dalam dan luar sotong.Kalau ada telur sotong, hati2 yer.
2. Masukkan beras pulut yang direndam ke dalam pulut. Jangn terlalu penuh, nnti sotong pecah apabila pulut tu kembang. Masukkan kepala sotong dan cucuk dengn lidi.
3. Masukkan ke dalam kuali santan dan sotong yng sudah siap dan daun pandan. Kalau santan tak cukup, boleh tambah air, biar sotong trrendam, supaya pulut masak.
4. Setelah itu, apabila nmpak kuah dah pekat sikit, masuk gula melaka(nise) dan garam.
5. Tunggu nasi masak dan kuah pkat ikut selera.
Dah siap!!!
Pesanan: sotong sumbat yang sedap warnanya agak gelap dan memang menu ni manis. Sbb tu, kt negeri lain susah jumpa menu nih. Cuma kena seimbangkn dengn rasa garam. Jangn manis sangt atau masin sangt. Dan sotong kena yang kecik. Kalu sotong besar, isinya liat dan susah untuk dihabiskan. Mkn time masih hangat. Baru tak liat jadinya.
Menu ni memng tak pakai minyak!!!
Saya punya warna muda sikit, sbb nk jimat gula melakA. Kat Sini tak jual!!!
Usaha Atas Iman Dan Amal.:)
No comments:
Post a Comment